Mere end at ro fra A til B

DSKC 2022 - Blog Title

Det er lørdag formiddag den 21. maj: En frisk vind fra vest får bølgerne til at bygge op ved det korte kryds ud til Fænø i mundingen af Kolding Fjord. Pagaj-bladene i vandet, spændte muskler og med et par kraftige rotag får jeg min sort-hvide Tiderace Pace18 op i fart til et hurtigt, nærmest lydløst glid på forsiden af bølgerne. Farten skyder i vejret og det er ikke til at mærke at kajakken er lastet til en overnatningstur. Jeg haler ind på Andrew der ror et par hundrede meter foran mig.

Øjnene jagter den næste bølgedal, som gemmer på en lille gevinst i form af nogle ekstra meter og ubesværet fremdrift - spillebanen ændrer sig minut for minut, og det er med at udnytte bølger imens de er der. Om kort tid runder vi nordspidsen af Fænø, og modstrømmen lurer lige om hjørnet, klar til at give os en rotur “op ad bakke” den næste time.

DSKC 2022 001

Destinationen er havnen på Bågø, på en kajaktur på små 40 kilometer fra Kolding. Der skal vi overnatte, og i morgen skal der roes retur fra Bågø til Kolding. Det er en utraditionel tur, fordi vi er en stor flok der starter og slutter som gruppe, men ude på vandet ræser vi om kap.

Vi er afsted på “Danish Sea Kayak Challenge 2022”. Et to-dages ræs, med overnatning, madlavningskonkurrence og hygge i lejren midtvejs. Formatet er en oplagt mulighed for at sætte en en personlig kajak-udfordring der er så meget mere end en rotur fra A til B:

  • Det handler selvfølgelig om distance, men også om at vælge et tempo hvor kroppen kan arbejde jævnt og uden at løbe tør for kræfter den sidste time.

  • Det handler om mad og drikke: Alt fra rugbrød med figenpålæg, bananer og energibarer i snacklugen, til aftenens konkurrence i primitiv madlaving.

  • Det handler om navigation, om at være opmærksom på skibstrafil, læse strømprognoser og vejrudsigter, men også om det mentale spil der kører midt i et kryds på 12 kilometer hvor tempoet er højt, og pauserne er minimale.

Det handler om at sætte en personlig udfordring, fra “Kan jeg” til “vil jeg gøre det?”, til “hvordan løser jeg opgaven, og hvordan forbereder jeg mig?” Det husker jeg da jeg sætter fødderne på sandbunden ved Bågø Havn. Første dag, klaret på 4 timer og 20 minutter, og 20 minutter foran Andrew der virkelig også gav den gas (tak for kampen!)

DSKC 2022 004

DSKC 2022 Dag 1 - Rute


En sejtrækker af en afslutning

Søndag middag og med omkring 15 kilometer til mål, runder jeg Fænø Kalv og sætter kurs ind mod Kolding Havn. Der blæser en let modvind, og kroppen kan mærkes - 60 kilometer siden starten gik lørdag morgen, men stadig for tidligt at stå af. Dagens sidste rugbrøds-klapsammen ryger ned, med et par slurke vand og en halv banen. Jævn energi, der gør at jeg kan hænge på Andrew der ror forrest i mål med en afstand på omkring 4 minutter til mig i dag.

Jeg krydser målstregen og smiler bredt - 4 timer og 30 minutter i dag, på en lidt kortere rute men til gengæld en tur hvor alle deltagerne skulle arbejde for hver eneste meter. Ingen surf - til gengæld en god blanding af sidevind og modvind i omkring 36 kilometer.

Målområdet bugnede over af high-fives, krammere, varm kaffe, kolde is og pasta-ret til at mætte maven. Perfekt afslutning på en fed tur på vandet. Kroppen er træt, hovedet er ovenpå med lette tanker, glæde og tilfredshed med en god tur på vandet. For det her var meget mere end at ro fra A til B.

DSKC 2022 006

DSKC 2022 Dag 2 - Rute


Præmier og tak

OnAdventure havde sponsoreret førstepræmierne, to års-medlemsskaber til Kajakenergi Premium, til hurtigste mand og kvinde over målstregen. Og selv om jeg satte hurtigste samlede tid på turen, var det helt naturligt at lade præmien gå videre i rækken til den første der IKKE var Kajakenergi-medlem. Så et stort tillykke til Marie og Mikkel, og velkommen til jer i Kajakenergi.

Husk forkortelsen “DSKC” for Danish Sea Kayak Challenge, for du kommer måske til at høre mere om den til maj 2023! Og vil du starte forberedelserne allerede nu, så kan du blive medlem i Kajakenergi og kombinere temaerne “Tur og Friluftsliv” og “Hurtige Havkajakker”. Så er du allerede godt på vej!

En stor tak til arrangørerne bag Danish Sea Kayak Challenge 2022, Andrew og Anni - i har skruet et super godt arrangement sammen, og jeg er virkelig glad for at det var muligt at få del i oplevelsen, der på en perfekt måde beviste at havkajak-udfordringer er mere end bare at ro fra A til B. Fra “Kan jeg” til “vil jeg” og “hvordan” - og til sidst i mål med “Jeg gjorde det”!

Jeg håber vi ses til næste år!

DSKC 2022 003