Downwind på Surfski: Glyngøre-Sillerslev

De hvide skumtoppe på fjordens bølger er et sikkert tegn, da jeg kommer trillende ned ad fortovet med surfskien på en kajakvogn. Dagens surfskirute starter i Glyngøre, og en nordøstlig vind får bølgerne til at bygge op rigtig fint og rulle hele vejen ned gennem Sallingsund.

Jeg ror i modvind op til startpunktet ved Glyngøre Havn, hvor bølgerne allerede har godt fat. Sætter kurs sydpå mod Sallingsundbroen, og allerede efter nogle hundrede meter fanger jeg de første bølger. Det lover godt. Solen skinner lige i øjnene - godt at have solbrillerne på, og for første gang i år kan handskerne tages af uden at hænderne bliver kolde. Så er det forår. 

Min shuttle-køreaftale venter i Sillerslev Havn, 12 kilometers downwind er forude, og smilet breder sig. Jeg hopper afsted på refleksbølgerne under Sallingsundbroen, og sidder med en meget afslappet balance: I dag har jeg valgt Carbonology's CruzeX surfski, som leverer en helt fantastisk stabilitet, på niveau med en god havkajak, og stadig er det let at fange bølgerne. Den gode balance gør at jeg kan lægge fuld kraft i min fremadroning, så snart de små bølger viser sig, og det viser sig at være godt. Bølgerne er korte, så der er ikke mange sekunder til at accelerere og fange dem.

De bedste bølger på ruten denne dag var på strækningen ca. 3 kilometer efter Sallingsundbroen, på en strækning på ca, 5 kilometer hvor der var et rigtig godt flow af bølger, og surfskien smidigt bevægede sig i zigzag-kurs fra bølge til bølge.

Navigationen på denne rute er super simpel: Første tydelige punkt er passagen under Sallingsundbroen, derefter holder jeg mig ude på den dybe del af fjorden, ned forbi de markante kystskrænter ved Legind Bjerge, videre sydpå til Sillerslev Øre hvor kysten bukker vestpå og Sillerslev havn kan ses. Der er ikke så meget at tage fejl af her.

Rundt om Sillerslev Øre havde jeg forventet at ro i mål på fladt vand, men selv om ruten drejer fra sydvest til en mere vestlig retning, så følger bølgerne alligevel med rundt om hjørnet og giver små surf og et fornuftigt tempo helt ind til ca. 500 meter fra mål i Sillerslev Havn.

I dag var vinden omkring de 9-10 m/s - det gav gode bølger, og det vil være oplagt at prøve ruten igen med en lidt højere vindstyrke - jeg forestiller mig det bare ville give endnu bedre bølger og flere surf. Rutens mest vanskelige vandforhold findes i passagen under Sallingsundbroen - den kan evt. tages på lavt vand inde ved kysten, hvis du har brug for en mere rolig passage.


Oplagte Startpunkter
  • Glyngøre Havn
  • Strandrasten i Glyngøre

Oplagte mål

  • Sillerslev Havn

Variationer

  • Ruten kan startes fra "Plagen" på Mors, men det korter et par af de gode kilometer i starten af ruten, fra Glyngøre til Sallingsundbroen.
  • Hvis det bliver nødvendigt at korte ruten af, er der oplagte exits på nordsiden af Sillerslev Øre, for enden af Gammel Færgevej, eller ved Ørding der ligger lidt nordligere. 
  • Ruten kunne forlænges 7 kilometer sydpå, til Ålbæk Strand nord for Kås Hoved.


Surfski: Carbonology CruzeX