ACA Level 2 SUP Instruktør - Tjek!

ACA-L2-SUP-Intstructor-002

Stand Up Paddle (SUP) spreder sig også til kajakkredse - det er sjovt, anderledes end kajakken, og giver en stor grad af frihed i forhold til at kunne bevæge sig på et board, stående - frem for at sidde i kajakkens cockpit. Hvert fartøj har deres styrker og svagheder - og i juni 2015 var det tid til at blive meget klogere på SUP'en.

Kajakhotellet havde inviteret tyske Raphael Kuner til København som underviser på 4 dages ACA Stand Up Paddle instruktørkursus, og da muligheden var der - sprang jeg straks på, ryddede kalenderen og tog familien med på udflugt til Kajakhotellet på Amager. "Alle kan padle et SUP board  -- men det kræver færdigheder at padle det effektivt". Og effektivitet var en del af Raphael's mantra for kurset. Bliv magelig på en intelligent måde. Med blandt andet de ord, startede torsdag morgen i solskin på Kajakhotellets terasse, med kaffe og snak om vores SUP erfaringer.

Holdet var Jacob, Ole, Teres og Tue fra Danmark, og Sam fra Canada og Claire fra Australien - de havde dog rejst "knapt" så langt, da de arbejder i Schweiz. Level 1 og Level 2 instruktørniveauerne i ACA (American Canoe Association) giver en god progression med et stort spænd af færdigheder, og med fire dags kursus kunne den enkelte deltager flytte sig så langt som muligt. I sidste ende fik alle deres instruktørcertifikat - enten level 1 eller 2 alt afhængig af individuelt niveau.

ACA som platform

ACA's SUP instruktørprogram har Niveau 1 og 2 som "flatwater SUP", altså SUP på roligt og rimelig beskyttet vand. Derfra forgrener disciplinerne sig til Strømmende vand (river / white water SUP) og bølgesurf (Ocean surf SUP). Alt sammen virkelig gennemarbejdet med vel-strukturerede niveaubeskrivelser og eksempler på undervisningsplaner til download på ACA's webside, så snart man er logget ind med instruktør-login.

Fedt at opleve et forbund som på den, nærmest forbilledlige, vis bakker deres instruktører op med en solid platform. Specielt som ny instruktør er det meget værdifuldt at kunne bruge de gennemtestede og gode værktøjer og metoder til selv at sammensætte inspirerende kurser.

Teknikken ligner - og så alligevel ikke helt

SUP boardet minder på mange måder om kanoen. Det giver masser af "overførbare" færdigheder med følingen med bladet, og forståelsen af hvordan det påvirker båden (fra f.eks. Kano IPP3 og Instruktør 2). Men hvor vi effektivt kan bruge J-tag og bagror til at få en kano på ret kurs, skal der andre teknikker i spil på SUP'en  fordi finnen under boardets bagende, modvirker effekten af mange af de gængse padletag fra kanoen, hvor vi arbejder med at flytte kanoens bagende.

På SUP'en er der også mulighed for at bevæge sig meget mere rundt, og det tager begreber som trim  fra kanoen, til helt nye niveauer.  Alt det, fik vi godt og grundigt ind på rygraden i løbet af kurset. Til sidst kiggede vi på teknikker som var meget SUP specifikke. Tag for eksempel "heel side cross board low brace", og bugsering af andre SUP boards med kontaktbugsering, leashes eller bugsersystemer.

Kursets progression var klar - først, tekniknørderi og egenfærdigheder, derefter undervisningsopgaver hvor vi på skift underviste resten af holdet, gav feedback. Meget systematisk og fokuseret - og med hele dage på det program, bliver man nærmest tæppebombet med nye indtryk.

God energi

Da jeg gik ind til kurset var det med en vis skepsis om "der virkelig kunne bruges 4 hele dage på at nørde SUP, for hvor svært kan det være?" Den skepsis blev i den grad afkræftet - der er rigtig meget at komme efter når man skal padle effektivt på SUP. Og fire dage, de flyver jo afsted med et hold glade, energiske og humørfyldte kursister - teamet er en stor del af oplevelsen! 

ACA-L2-SUP-Intstructor-001.jpg

Efter fire dage i SUP'ens tegn, kunne jeg vinge ACA Level 2 SUP Instruktør af med et solidt niveau, og masser af energi og ideer til at videreformidle færdighederne på kommende SUP kurser.

Tak for et godt kursus til Raphael Kuner, Terese, Ole, Jacob, Sam og Claire - og til Kajakhotellet for initiativet, en god location og al den kaffe vi drak undervejs :-)  

Kunne du tænke dig et ACA Level 1 eller Level 2 SUP kursus i din klub eller for din organisation?

Jeg vil gerne hjælpe - kontakt mig og fortæl om din idé