Teknik-udvikling på Færøerne i 2017

Færøerne 2017

Hvad sker der når en dansk kajakinstruktør underviser færøske kajakroere, frem for at "medbringe" kunderne selv? Læs med her, hvad der kom ud af at kombinere tidligere års erfaring med færøske deltagere på holdet.

Tilbage i 2013 og 2016 var de færøske kajakture fokuseret på at tage grupper af danske kajakroere med rundt i de udfordrende omgivelser. Begge gange, med et fokus på at opleve, samtidig med at udvikle færdigehder. Denne sommer skulle være lidt anderledes, fordi undervisningen var fokuseret på at levere teknik og kajakfærdigheder til de lokale Færøske kajakroere.

Baggrunden

Gennem årene er erfaringen blevet opbygget til at kende en del spots og have en god fornemmelse for hvad det færøske tidevand gør. Bevares, hver eneste tur ud er stadig en oplevelse af at lære nye detaljer. Respekten for omgivelserne er ikke på nogen måde blegnet, men langsomt, kommer der flere detaljer og nuancer på, hvad det er for et game at skabe gode oplevelser.

Tid til at gå på opdagelse

For mig personligt var det en fed oplevelse at kunne ro på egen hånd - helt solo - og udforske nogle strækninger som jeg tidligere har besøgt sammen med en makker. På solo-tur aftager tidspresset en smule: Man er stadig klar over tidevandets opførsel, men når jeg kun er mig selv, kan jeg bedre styre tempo, pauser og tidsforbruget. Er der et spændende sted at udforske, er det alt andet lige nemmere at bruge et kvarter mere der, end hvis man skal planlægge efter at få en stor gruppe med. I håbet om gode surfbølger, var surf-kajakken med på taget også. Lavtryk og dønninger ville dog noget andet end at rette dønningerne mod den nærmeste surf-strand i Tjørnuvík, så det blev til tre surf-sessions i små bølger. Komfortzone, men stadig med et hint af at det her kunne gå hen og blive rigtig vildt, med den rigtige retning på bølgerne.

Progression - og back to basics

På kursus-siden, oplevede jeg masser af hjælp og opbakning, og oprigtig interesse fra de Færøske kajakroere. Helt fra starten, var det givet at der ikke skulle laves certificerings-kurser lige i første omgang. Fokus var på at møde deltagerne der hvor de er, og flytte dem videre med gode tips og tekniktræning. Det blev struktureret som i alt fire åbne kurser, med hvert sit fokus.

  1. Effektiv Manøvrering og Solide Redninger
  2. Rullekursus i svømmehal
  3. Tidevand og Strøm
  4. Kajakfærdigheder på Åben Kyst

Der var over en bred kam, hjælpsomhed og masser af gå-på-mod, og vi søgte flere gange "back to basics". Manøvrering, kantkontrol, kajakfornemmelse og effektive makkerredninger. Over hele linjen, blev der vist gode fremskridt. Timerne på vandet var præget af masser af spørgsmål, ikke mindst om kajakudstyr: "Hvilken kajak virker?"

Som dansk kajakroer er man vant til at kunne tage ned i butikken og prøve, spørge, og se på kajakkerne. Den luksus er ikke en mulighed på Færøerne, hvor der helt mangler en butik med kajakker til den ambitiøse havkajakroer.

Det er ingen hemmelighed at kajakroning på Færøerne forudsætter en vis mængde af erfaring og teknik - og selv om deciderede kursusforløb som vi kender dem fra Danmark, ikke er hverdagskost på Færøerne - ja så ser man jo alligevel kajakroere med god balance, overskud til at ro i bølger, og en solid fornemmelse for at vurdere evnerne og færdes i koldt, strømfyldt farvand. Det er færdigheder, der er blevet naturligt skærpet af de helt konkrete behov og vilkår som bare findes på Færøerne.

Tak for denne gang, for jeres opbakning og gode humør! Jeg glæder mig til at følge jeres udvikling fremad herfra!

-Tue