Sådan saltvands-sikrer du dine rul

Rul og Teknik Kurser

En frisk, blæsende dag i Aalborg.

Vi skriver 21. Marts - og en hel vinter med rulletræning i svømmehallen er ved at være forbi.

Det er blevet til mange flere timer med undervisning, end hvad jeg selv har brugt på rulletræningen - derfor klør det lidt i fingrene for at få rullet lidt selv.

Og når svømmehallen nu ikke lige er booket, så er det jo godt at Limfjorden er der. De varme "NRS Toaster" handsker og Brooks neoprentuiliq redder dagen - når der er lukket vandtæt til, kan det godt lade sig gøre at rulle en 20 minutters tid i vand på 4 grader, uden at blive super kold.

Selv om svømmehalstræningen er sparsom, sætter den alligevel sine spor: Når kroppen rammer det kolde vand, gør det en kæmpe forskel at have bevidstheden om at det rul der skal udføres, det er gjort før. Det giver den der gode mavefornemmelse og gå-på-modet til at give den et forsøg mere. Også selv om kulden prikker lidt i panden.

Se med her, hvordan det gik:

 

Hvordan saltvands-sikrer jeg mine rul?

Fra svømmehallens varme klare vand, til det kolde, mørke vand udendørs - det er noget af et skifte. Her er fem ting, jeg gør for at få mine rul med ud i saltvandet:

1. Start med det der virker

Jeg sørger for at være varmet godt igennem, "powered up" og mentalt klar på at give den gas i 20 minutter. Så bruger jeg en 5 minutter på helt simple rul til kajakkens bagdæk. Sætter langsomt tempoet ned, og fokuserer på den gode teknik. Fokus i starten er på at vænne kroppen til temperaturen, og sikre der kan rulles op, uanset om et af de sværere rul der kommer, kikser.

2. Fokus på puls og at holde vejret

Jeg sætter fokus og opmærksomhed på at holde pulsen nede og kunne holde vejret længe, når jeg har hovedet under i koldt vand. Det giver en dejlig ro og et overskud til at give rullet et ekstra forsøg.

3. Gør det til en leg

Jeg sætter ikke noget forventningspres om at skulle præstere, og jeg pakker alle bekymringer væk, over om et rul kikser. Her ude er der ingen grund til at ærgre sig - der kan altid rulles op med et af de sikre rul.

4. Et rulle-spot tæt på land

Derfra hvor jeg ruller er en svømmetur i land overskuelig, og der er varm kaffe på kanden og tørt tøj inden for rækkevidde, så det er nemt at få varmen bagefter. Samtidig med rullene, holder jeg udkig efter om der er forbipasserende på land, som lige skal have et signal om at alt er OK og jeg bare træner. Et vink og et smil er ofte nok.

5. Byg sekvenser og flow.

Et rul kan ofte føres videre over i et andet rul - på den måde kan der sættes sekvenser sammen af måske 3-4-5 rul. Det føles lækkert, og man får rullet mange gange på den tid der er til rådighed. Jeg stopper legen mens der stadig er overskud til at blive ved - før kroppen bliver rigtig kold.

Over til dig

Har du fået saltvands-testet de rul du har lært i svømmehallen?

Hvordan gør du, når du skal flytte rullet fra svømmehallen ud i rigtige omgivelser?

Hvad er det sværeste, og hvorfor?

Del dine erfaringer i kommentarsporet herunder: