Gram 9200D - Et førstehåndsindtryk

Gram 9200D First Impressions

(Foto: Lena Storm)

Fanger det også din interesse når en ny pagaj rammer markedet?

Hos mig løfter jeg øjenbryn og bliver nysgerrig - hvad er det nye, interessante, anderledes her?

Her får du mit førstehåndsindtryk af Gram 9200D, der er ny i sortimentet af grønlandske pagajer fra gramkajak.dk. De fleste andre grej-test jeg laver er grundige og langvarige, før jeg langt om længe (måske også for længe, vil nogle mene) kommer med en holdning. I dette blog-indlæg gør jeg en undtagelse, ved at fortælle ud fra et kort førstehåndsindtryk, og det gør jeg fordi Gram 9200D er en pagaj der taler ret tydeligt og til sin roer og hurtigt røber, at den har noget på hjerte.

Turen jeg roede var i 6-8 m/s vind og små krappe Limfjordsbølger i Glyngøre. Jeg roede i en Tahe Marine Greenland kajak. Pagajen var udlånt som demo-model til en anden roer, og så sneg jeg mig til en prøvetur (det er jeg ikke i tvivl om, er lige i Lars Gram’s ånd). Det du læser her, er altså hverken sponsoreret eller på anden måde skrevet på bestilling eller opfordring - du får det lige fra hjertet og uden filter.

En test er også en sammenligning

Når jeg sidder med nyt grej i hænderne tænker jeg altid på “har jeg prøvet noget andet der ligner?” - og: “Gør den er dims: Pagaj, kajak, vest eller andet, det bedre, ringere eller bare anderledes”. Prøveturen bliver altså ikke lavet i et vakuum af erfaringer, men koblet direkte op på tidligere erfaringer med andet grej jeg har prøvet og har en holdning til.

Sammenligningsgrundlaget for denne test er at jeg i mere end 1 år har roet ture og rulletrænet med en Kajaksport Inuksuk grønlandspagaj - også delbar og i kulfiber. Den er jeg rigtig godt vant med, og den er jeg rigtig glad for at ro med. Stiv, responsiv, præcis og uden “woblen” i vandet - og det er den, jeg bruger som sammenligningsgrundlag. Jeg er biased på den måde at jeg synes Inuksuk er en lækker grønlandspagaj (og yep, det eksemplar jeg har af den, har jeg selv købt og betalt ud af egen lomme!). Så ved du det!

Let og effektiv

De første par minutter med Gram 9200D i hånden er med en følelse af genkendelighed: Længden på 220 cm er inden for 1/2 cm den samme som min favorit-længde på Kajaksport Inuksuk, og grebsbredden er inden for 1,5 centimeter den samme. Grebet på Gram 9200D er en anelse bredere, det ser jeg absolut som et plus og en styrke: Det bredere greb gør det nemmere for mig at holde en rostil med god kropsrotation og effektiv kraftoverførsel.

Med en vægt på max. 700g, er Gram 9200D cirka 100 gram lettere end Inuksuk. En anelse tungere end de smal-bladede udgaver, 9000 og 9100, men følelsen af lethed er stadig markant.

Bladene sætter effektivt i vandet, og med et let canted stroke isæt forsvinder støj og plask, og det effektive bid kommer. Accelerationer og temposkift? Ja tak - de lidt bredere blade har et mere markant greb i vandet. Jeg smiler - det her er en pagaj der taler til at blive brugt i vand hvor der skal trækkes igennem. Det skal siges, jeg synes godt om andre blade der også har et markant bid og står godt fast i vandet, f.eks. wingpagajer.

Jeg noterer mig en fornemmelse af at bladene på Gram 9200D skal vinkles lidt mere aktivt fremover for at ramme en fremad-canted isætningsvinkel, hvor et blad som Kajaksport Inuksuk mere naturligt rammer og holder en fremad-canted vinkel. Det er ikke fordi 9200D-bladene trækker luft ned, wobler eller støjer, men isættet føles alligevel lidt anderledes. Er det måske på grund af pagajens blødere skuldre? Jeg noterer mig det er et punkt under “behøver mere tid og træning” før jeg kan komme med en endelig konklusion, men forskellen er der altså.

Sammenlignet med Inuksuk, holder bladene på Gram 9200D deres fulde bredde et stykke ind fra spidsen af pagajen. Inuksuk-bladene er brede ude i spidsen af bladet og bliver hurtigere smal ind mod skaftet. Gør det en forskel? Måske, men min første korte test-tur med Gram 9200D var for begrænset til virkelig at gå i dybden med denne forskel.

Så - forskellene er der: De skal ikke læses negativt, men bare som en konstatering: Gram 9200D efterlader et godt førstehåndsindtryk på sin egen måde.

Samlingen

En delbar grønlandspagaj har som udgangspunkt nogle store fordele: Opbevaring og transport er enklere, og den kan bedre pakkes på dækket som reservepagaj. Gram 9200D bruger den samme sekskantede samling som tidligere gram-pagajer, og det tegner godt for driftsikkerheden og styrken: Det er en samling der er holdbar, også i længden. Omvendt er der også brug for den samme opmærksomhed på at holde den ren og fri for sand og snavs, og de fine tolerancer i samlingen gør at den kan sætte sig grundigt fast (og her er Lars Gram altid hurtig på tasterne med gode, effektive råd til at skille delbare pagajer ad hvor samlingen har sat sig fast).

Og når vi snakker delbare grønlandspagajer: Samlingen Kajaksport Inuksuk er mere simpel, mindre følsom overfor snavs mindre tilbøjelig til at sætte sig fast - men den er også bygget med et vippehåndtag der sidder udvendigt og fylder, modsat Gram-pagajernes samling hvor det eneste, lille fremspring er den rundede fjederknap til at skille pagajens to dele ad.

Markerede eller bløde skuldre?

Grønlandspagjens skuldre er betegnelsen for overgangen mellem blade og skaft. En markeret eller hård skulder, betyder en tydelige overgang der giver et markant greb og en følelse af at blive guidet. En blød skulder betyder en glidende overgang, lidt mere subtil og med mere spillerum for hvordan hånden placeres.

Modelnumre og navne

Pagjen indgår i en serie af grønlandske pagajer der alle er bygget i kulfiber:

  • Gram 9000 - smalle blade og markerede skuldre

  • Gram 9100 - smalle blade og bløde skuldre

  • Gram 9200 - brede blade og bløde skuldre

Pagajerne kommer med "D" for enden i modelnummeret for "Delbar" eller "T" for "Tredelt".

Så - der er altså valgmuligheder - og 9200D er bare en af dem!

Anderledes og stadig genkendelig

Gram 9200D er et nyt og gennemtænkt bud på en grønlandspagaj. Den er tilstrækkelig forskellig fra 9000 og 9100-udgaverne til at det er nemt at mærke effekten af det bredere blad, og tilstrækkelig ens til at følelsen af pagajens skuldre og gang i vandet er genkendelig. Gram 9200D supplerer Gram Kajak’s andre grønlandspagajer ved at tale til kajakroeren der går efter mere greb i vandet og en lidt bredere grebsbredde.

Går du efter smalle blade og en pagaj der leverer en meget skånsom belastning på kroppen, og synes du om at ro med et mere blødt bid i vandet, så tjek alligevel 9000 og 9100-serierne. Forskellen er mærkbar!

Opsummering:

  • Det taler for: Let - Stiv - Robust - Solid samling - Godt greb i vandet - Passende Grebsbredde til kraftfuld roning - Fåes i tre forskellige længder

  • Det taler imod: Samlingen skal holdes ren for snavs - Samlingen ikke justeres i længden - nogle roere vil måske ønske sig et markerede skuldre i overgangen mellem blad og skaft.

Skal jeg ud og ro noget mere med den? Absolut - så snart jeg får chancen for det, griber jeg den. Det vil jeg foreslå, du også gør.