Downwind på Surfski: Hals til Hou

En af mine downwind-favoritter på surfski er at ro Hou-Hals: Ruten på ca. 13 kilometer i alt (heraf de 10 langs åben kyst) går i en nord/sydlig retning på den jyske østkyst, og virker bedst i sydgående retning når vinden blæser fra nord, hele vejen fra Oslo-fjorden ned gennem Skagerrak og Kattegat.

Logistikken er nem: Der er ca. 9 kilometers shuttle transport, som kan tages på løbesko, cykel, i bil eller med jævnlige busforbindelser. Og i hver ende af ruten er der en havn, der sikrer en nem og god landing. Navigationen - ligeledes nem: Ruten går langs kysten og der er landkending hele vejen.

Bølgerne rammer ca. 0,7-1 meter ved vindstyrker på 8-10 m/s, og der er mærkbare pauser mellem sættene: Nogle gange går der minutter imellem de gode surf, og så kommer de: Lange runs, der bygger godt op. Den første bølge kan passere som en slags forvarsel, og når så surfskiens snude dykker, er er acceleration og fart på den næste. Det er kræver en del hårdt arbejde at ro sig på bølgerne, men belønningen kommer: Gode runs, hvor en del af dem kan linkes frem til næste bølge.

I Sydgående retning, ror jeg ofte 300-400 meter ud fra kysten for at få bølgeretningen på langs, men det variere: Nogle gange skal der roes endnu længere ud for at få den rette vinkel på. Starten er altså i sidebølger og sidevind, og kan godt være en udfordring, så grundig opvarmning inde i havnen anbefales! Når først ruten "knækkes" sydpå, er der med det samme surf - og det fortsætter generelt godt ned til Limfjorden. Der er nogle døde "spots" på ruten hvor bølgerne falder lidt, men de kommer igen, og som en finale kan der være ret kaotisk vand hen over sandbanken ved Nordmands Hage.

I Nordgående retning ror jeg ud til "Salt og Peber" fra Hals Havn. Den tur kan godt være noget strid, med hård vind og bølger skråt ind forfra, så igen: Grundig opvarmning betaler sig. Ruten knækkes nordpå, og starter med turbulente bølger på lavt vand ved Nordmands Hage. Kort derefter er et segment på ca. 1 kilometer uden de store bølger (sikkert fordi Nordmandshage-revlen tapper energien ud  af bølgerne) - derefter bygger det op, og der er god surf de sidste 8 km nord på til Hou Havn. Udfordringen er at holde kursen nok "ude" mod nordøst - bølgerne har en tendens til at skubbe vinklen tættere og tættere på stranden, så mange af bølgerne skal surfes til højre.

Forlænget tur: Hvis der er energi nok, så kan turen forlænges med +10 kilometer til Asaa Havn. Navigationen er nem - det er bare næste havn langs kysten.

På videoen tager jeg ruten fra Hals Havn i nordgående retning. Surfski: Carbonology Boost LV. Pagaj: Epic Mid Wing.