Kajakturen man ikke vil hjem fra: Rubjerg Knude Fyr med Kajakenergi

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 0012

Tekst: Hanne Bak
Foto: Tue Olesen/OnAdventure.dk

Våddragten er pakket, sammen med tørdragten, svømmevest, hjelm, spraydeck, hue, handsker, ekstra tøj, kaffe, madpakke og meget meget mere, listen er lang og nu står er to fyldte Ikea poser.

En lille sommerfugl har fundet vej til maven, hvor den basker lidt rundt – jeg glæder mig og er samtidig også spændt på hvad dagen vil byde på. Bølge- og vindprognosen tjekkes lige en gang mere.

- Sådan indleder Hanne Bak, der var med på april måneds fyrtårns-tur for medlemmer i Kajakenergi, sin fortælling om kajakturen man ikke vil hjem fra. Og hun fortsætter:

Målet er Løkken strand og min første tur med kajakken i Vesterhavets brusende bølger. Vi mødes kl. 10:00 på stranden, hilser på og får en kort intro til dagen efterfulgt at en sikkerhedsbriefing – og så er det ellers ud og prøve kræfter med bølgerne.

Ottetaller i brændingen (eller noget der ligner)

Bølgen skubber mig med stor kraft sidelæns ind mod stranden, inden den slipper sit tag, jeg vender kajakken så jeg igen har front ud mod bølgerne, spidsen af kajakken løftes højt op af bølgen for kort tid efter at banke ned i vandet, en bølger bruser ind over mig og jeg kan mærke bølgekraften på overkroppen og saltvand i hele hovedet. Det er leg i naturens forlystelsespark og jeg har så sjovt.

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 001

Det er fedt at mærke hvordan støttetaget og det at læne sig ind mod bølgen giver stabilitet. Jeg øver start og landing – jeg ror rundt i brændingen helt tæt ved kysten for at øve manøvrering af kajakken og bare blive tryg ved at være i det. Det lyder måske underligt, men et af mine mål for dagen er at miste kontrollen og blive væltet af bølgen – og det lykkes 🙂 så kunne jeg jo også lige øve at svømme med kajakken.

Tiden går alt for hurtigt og jeg er slet ikke færdig med at lege da det bliver tid til at gå på land og gøre klar til eftermiddagens tur.

Fyrtårnstur til Rubjerg Knude Fyr

Jeg skifter til tørdragt, spiser frokost og får pakket det, der skal med i kajakken. Tøj og sko så jeg kan gå op til fyret, vand, mad og snacks. Kl. 12:55 sætter vi ud gennem brændingen ved Løkken og sætter kursen mod nord øst. Vi har let modvind, høj sol og nogle store bløde bølger, der vugger os på turen mod fyret. Det er simpelthen så smukt at ro langs kysten – hav så langt øjet rækker til den ene side og de flotteste klitter til den anden side. Der er en del bunkers på strækningen, både nogle som ligger på stranden og nogle som er på vej ned af klitterne.

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 0035

Lidt nord for Løkken ligger et helt kystbatteri nede på stranden og det er sjovt at se dem fra den side. Der er ca. 9 km fra Løkken til Rubjerg Fyr og planen er at finde et sted, hvor det er muligt at gå op gennem klitterne til fyret. Det finder vi også, men først skal vi jo i land og forholdene er ikke helt så venlige som ved Løkken så da jeg er helt tæt på stranden vender kajakken pludselig på tværs og jeg er ikke klar med støttetag, så det bliver dagens anden vandgang mens Tue helt sikkert får nogle sjove billeder af min kamp med naturkræfterne.

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 0012

Et skridt op og to tilbage

Vi nærmest kravler op af en lodret skrænt, der består af sand – nå ja måske ikke helt lodret, men det føles sådan. Foden glider tilbage, vi puster og kæmper videre, et skridt mere, der er sand alle vegne og klinten fortsætter – halvvejs kommer tanken “så vigtigt er det fyr vel heller ikke” Men endelig flader det lidt ud og da vi når helt op åbner der sig en fantastisk udsigt. Havet på venstre side og hele Vendsyssel på højre side – det er ubeskriveligt smukt, og hele turen værd.

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 0037

Desværre er fyret lukket pga. Covid 19, men vi får taget gruppefoto med fyret i baggrunden og nydt udsigten. Turen tilbage går væsentlig lettere og snart sidder vi i kajakkerne med retning mod Løkken. Vi når stranden omkring kl. 18 og alle kommer fint i land uden mere vandgang – jeg når endda lige at få en sidste surf på vejen ind.

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 0040

Omklædning, læsning af kajakker og tak for i dag.

Det har været en helt fantastisk dag – kajakturen man ikke vil hjem fra.

Skal jeg til Vesterhavet igen? JA, det er helt sikkert og gerne hurtigst muligt

Tak til Kajakenergi og Tue samt de andre deltagere – det er så skønt at være på tur med jer.

Kajakenergi Fyrtaarnstur Rubjerg Knude 007