Dag 8: Modvinds-tricks og en hemmelighed afsløret

Nørrejyske Ø Rundt 2018-95

Klip fra kajakroerens dagbog: Den 10. september 2018, fra min tur Nørrejyske Ø rundt.

I dag (turens dag 8) har jeg restitueret på Aalbæk Havn, brugt formiddagen på at tørre og ordne grej, og have familien på besøg nogle timer til et meget kærkomment gensyn. Dejligt at se både hustru og børn, her lidt over midtvejs på turen.

Dagens etape blev ganske kort: Fra Aalbæk til Palmestranden ved Rønnerhavnen i Frederikshavn - jeg kunne lige nå at klemme de 17 kilometer ind i aftentimerne. Egentlig en ret ukompliceret tur, hvor vinden gradvist blev svagere samtidig med at mørket sænkede sig. Da jeg næsten var i mål, og fokus egentlig var på at finde en god landing på stranden, fik en kæmpe hornfisk forvildet sig op på mit spraydeck. Et kæmpe plask af koldt saltvand, og en fisk der sprællede rundt mellem armene, så var jeg da vågen igen!

Palmestranden giver et noget bedre afsæt til turen videre sydpå, for med den nuværende vind-situation, er der ingen rigtig gode steder at gemme sig de næste 60 kilometer til Limfjorden starter.

Face it!

Det bliver hårdt arbejde!


Det jeg kigger på for at få mest muligt ud af timer på vandet, er strømprognosen langs kysten, enten via FCOO eller Sejlsikkert App’en - begge dele giver et time-for-time overblik over udviklingen. Og det ser heldigvis ud til at der er lidt at hente.


Derfor må dagens tip, være tanker om at ro i modvind

Jeg har lavet en video med tips og tricks til at ro lange stræk i modvind, som giver dig inspiration til hvordan man klarer opgaven, selv om den måske er hård eller føles “træls”

Du finder den her:

https://www.facebook.com/OnAdventure.dk/videos/2047959335248944/

...lad mig høre, om du kan bruge nogle af de tips du finder i videoen?Og så har jeg faktisk lidt af en afsløring: En af de måder som jeg har fået arbejdet med kajaktræning siden i vinters, har været...(trommehvirvel)....et kajak-ergometer. Altså en kajak romaskine.

Kan du huske hvor koldt der var i marts måned?

Ugevis i træk, som bare gjorde træning på vandet til en seriøs udfordring?

Der fik jeg fat i et Kayakpro Compact ergometer ,som jeg gennem foråret og sommeren har kørt ret mange timers interval-træning på.


Det fede ved et ergometer er blandt andet at

  • En times træning, er effektiv træningstid (ingen tid brugt på at rigge til og rigge af)

  • Det er lige så ensformigt og ikke-tilgivende som at ro langt i modvind. God mental tilvænning.

  • Ergometeret giver feedback på god teknik ved at måle 500-meter tid eller watt-effekt

  • Der kan leges med roteknik og pagajbevægelser, som ligger meget tæt op af oplevelsen af en rigtig kajak

  • Det står der, hver dag, og passer ret godt ind i at få trænet flere gange om ugen


Jeg siger ikke at ergometeret har al æren for at kunne ro skadesfrit - lige nu har jeg for eksempel stadig ømme pletter/småvabler i hænderne som kun kommer gennem mange timers daglig roning. Men muskler, led og sener bliver godt vænnet til roning ved ergometertræning.


I morgen (turens dag 9) sættes alle kræfter ind på at nå et godt stykke syd for Frederikshavn - tid til mere SALTVAND!

« Dag 6+7  Dag 9 »