Dag 6+7: Farvel til Vesterhavet - velkommen på Kattegat

Klip fra kajakroerens dagbog: Den 8. og 9. september 2018, fra min tur Nørrejyske Ø rundt. 

Siden sidst har jeg roet to ret lange og gode dage på vandet, fra Løkken, hele vejen nord om Skagens Gren, til Aalbæk hvor jeg er lige nu. En kort opsummering af de to etaper:

Løkken til Skiveren, 52 km (turens dag 6)

Startede ved 10:30 tiden, op forbi Rubjerg Knude. Tip: Hvis du vil opleve Rubjerg Fyr, i sin nuværende form, så “go now before it is too late” — enten falder det i havet inden for nogle år, ellers bliver der brugt nogle millioner kroner på at flytte det længere ind i landet væk fra kysten [Og det blev flyttet i en spektakulær operation i 2020, red.].

En hurtig pause på stranden i Lønstrup for at tanke frisk drikkevand og spise, og derfra, videre nordpå til Hirtshals. Denne del af vestkysten giver virkelig et synligt billede af den erosion der foregår - år for år forsvinder stumper af land, til havets slid.

Fra Hirtshals blev turen mere arbejdsom i skrå modvind, men stadig med et fornuftigt tempo videre forbi Tversted og mødet med et par grupper lokale kajakroere - hyggeligt at hilse på jer alle!

C04570C3-1AA5-4576-9997-D158DAF11486.jpeg

Fik sat telt op i tusmørket på en helt tom, bred sandstrand ved Skiveren. Først da jeg lå i soveposen og tjekkede vejrudsigten endnu en gang, fandt jeg ud af hvor meget det potentielt kunne blæse op hen over natten,  så ud igen, og vende teltet rigtigt efter den kommende vindretning, tøjre kajakken, og gå en runde i landskabet for at finde steder der kunne søges tilflugt hvis det blev for vildt blæsevejr. Det viste sig dog at vinden ikke blev til mere end ca. 8 m/s så flytningen af lejren blev ved tanken.

Nørrejyske Ø Rundt 2018-80.jpg

Skiveren til Aalbæk, 50 km (turens dag 7)

En konge dag på vandt som bød på stort set hele pakken af hvad havkajakroning kan - undtaget fladt vand og vindstille. Turen startede langs kysten i en let modvind, som ikke rigtigt hverken løjede eller drejede, så det var bare at klø på. Omkring 12 kilometer før Skagens Gren, begyndte jeg at mærke modstrøm, og vinden tog til. Derefter voksede bølgerne og brændingen, og det hele toppede ude ved spidsen af Grenen. Vilde forhold, som kom til at kræve 3 timers roning på fuld gas (de hårdeste 12 kilometer længe) - jeg var ret glad for endelig at kunne sætte benene på land på spidsen af grenen, og puste ud.

Nørrejyske Ø Rundt 2018-87.jpg

Det blev en kort eftermiddagspause, for turen gik videre nu i medvind, sydover forbi Skagen Havn og til Aalbæk. Undervejs, en solid koldfront-passage fra syd, som først gav en gang regn, og efter en kort pause, både torden og mere regn. Måtte på stranden og sidde i et telt slået op i ekspres fart, og vente på at det drev over. Imens kunne jeg lige sætte et par æg og en halv pakke druesukker med solbærsmag til livs.

Det så sådan her ud:

Aalbæk havn blev nået efter mørkets frembrud, men det var kendt terræn og der blev hurtigt fundet en fin teltplads. Og for at fuldende dagen, et varmt bad og noget nat-mad, så var jeg grydeklar. Virkelig en af de dage hvor man bruger sig selv, og det hele føles fuldendt: Udfordrende forhold, rigtige beslutninger med mad, væske og rutevalg, og tilpas med gå-på-mod, så kan man alligevel nå et stykke.

 

Alt ialt er jeg på 340 kilometer siden jeg startede, og stadig et godt styke af Kattegat og den østlige Limfjord til mål.

 

Dagens tip bliver om tur-principper - jeg har en liste af dem, som jeg prøver at holde for denne tur:

  • Teltlejr hver nat.
  • Termokandemad hver dag.
  • Udnyt friheden i at være solo på tur til at bruge færdigheder og fysisk kapacitet til en rimelig grænse.
  • Noget af turen skal roes i mørke (for oplevelsen og udfordringens skyld).
  • Ro så vidt muligt hver dag - også selv om det kun er et kort stykke videre.
  • Giv ikke op før du er varm + tør + mæt, og har haft lyst til at give op 3 dage i træk.
  • Ingen vigtige beslutninger træffes på tom mave.
  • Værdsat følelsen af at være opslugt i at være på tur - sociale medier og mails kommer derefter!
  • Det er ingen konkurrence, men en oplevelse.

 

Sådanne tur-principper er med til at holde mig på sporet af hvad det er turen her handler om, og til at holde det fokus som jeg oplever lige nu. Det er ikke hokus-pokus, men over tid er jeg nok blevet mere bevidst om værdien af at have dem.

Måske har du nogen der ligner?

Bevidst, eller ubevidst?

Hvis du har, må du hellere end gerne fortælle om dem.

 

I morgen (turens dag 8) står den på et kort smut sydpå mod Frederikshavn, igen, mere modvind - men det kan jeg vist bare godt vænne mig til er et vilkår for resten af turen. Afsted det går!

« Dag 5  Dag 8 »