Instruktør-forkælelse i Troense

Instruktørdag-Troense-2019-005

En liflig duft af gryderetter rammer næsen - der jongleres med løg, dåsetomat, kokosmælk, krydderier. Gryn, kerner og andet fyld. Der er mindst 6 Trangia-køkkener og gasblus i gang, og klokken har ikke engang passeret 10 om formiddagen. Men vi er startet tidligt på at forberede dagens varme frokost. Den skal med i termokander på kajaktur, og stemingen er høj når instruktørgruppen i Troense Kajakklub går sammen om at tilberede maden denne solrige lørdag formiddag i september.

Instruktørdag-Troense-2019-001.jpg

Med input fra to af klubbens ildsjæle, Lone og Andreas, havde jeg tilrettelagt et dagsprogram efter instruktørgruppens ønsker til inspiration, og vi kom vidt omkring. Som en flot finale på en veloverstået sommersæson, er dagen i dag et skulderklap til klubbens instruktører - en anerkendelse af veludført arbejde.

Instruktørdag-Troense-2019-006.jpg

Lone opsummerer dagen sådan her:

En fantastisk dag på vandet med Tue Olesen fra Onadventure, tak til vores klub og det talstærke fremmøde – så kan meget lade sig gøre. 
Der blev lavet termokande mad, to og to, med smagprøver hos hinanden - noget mere velsmagende end andet. 

Herefter afgang til Thurø dæmningen. Vi blev delt i to hold hvor hver fik en lille hemmelig seddel med en opgave, så der var nogle der ”pludselig” væltede og mistede kajakken, andre blev akut søsyge og måtte støttes og tilbud om slæbeline, andre gik sukkerkolde og var tappet for energi, andre var særdeles spørgelystne. Skuldre gik af led. Pagajer blev mistet.Turledelsen gik på skift med løbende feedback.

Vi lærte meget om håndtering i strømmende vand ved Thurødæmningen, i særdeles trygge forhold.
Dagens program sluttede af med brainstorm over emnet kajaklege og hvordan kan vi bruge det i undervisning.

Jeg tror alle gik hjem og var fyldt godt op med ny inspiration, klogere på mangt og meget, sundt at blive tvunget ud af komfortzonen og videndele med hinanden og ikke mindst var Tue utrolig god til at holde motivationen og dampen oppe hos alle dagen igennem.

 

Afsted med fyldte termokander

Kajakkerne glider ud over Svendborgsund med kurs mod Thurø-dæmningen. Der skal jagtes strømmende vand, imens termokandemaden laver sig selv færdig. Holdet er inddelt i 2 teams, og alle deltagerne har fået en lille seddel med en opgave de kan drille turlederen med. Alt sammen, er hændelser der af og til opstår i kajaksammenhæng. Alt fra små, enkle scenarier til mere komplekse opgaver der helt sikkert vil kræve hjælp udefra. Formålet er at træne instruktørernes samarbejde og overblik, og skubbe til deres vaner og forestillinger om sikkerhed på kajakturen.

Instruktørdag-Troense-2019-0021.jpg

Godt teamwork fik os hele turen til Thurø-dæmningen hvor vi delte termokandemaden. Erfaringer i form af smagsprøver blev udvekslet, og næste indslag på dagens program var at træne i det strømmende vand der ramte helt perfekt i retning og styrke til dagen. Balance, manøvrering, kantkontrol, bugseringer og redninger. Hver enkelt deltager kunne arbejde på sit eget niveau og udvikle fornemmelsen for strømmende vand.

Instruktørdag-Troense-2019-0014.jpg

Kirsten fortæller:

Allerførst en stor tak til dig, Andreas og Tue for en super dag - den havde i planlagt godt!!

Termokande-mad var lærerigt for mig - det har jeg aldrig prøvet før, - og det kunne jeg sagtens forestille mig at afprøve på en tur.

Indlagte ulykker/sygdom (=opgaver) på roturen frem og tilbage var godt for at fremme teamsamarbejdet omkring udfordringer på vandet.

Spændende at lege med strømmen under Thurø-dæmningen - og lærerigt (personligt var jeg dog ærgerlig over at være så træt, så jeg ikke følte mig helt så aktiv som jeg gerne ville have været, men jeg lærte dog også af at være iagttager).

Så kendte jeg ikke Scoop redningen - altid dejligt at lære noget nyt.

Kajaklege - godt at tænke legen hele vejen rundt - Vi fik et godt planlægningsredskab.

En rigtig god ide, at runde dagen af med fællesspisning!

Instruktørdag-Troense-2019-0024.jpg 

Eftermiddagens program stod på flere øvelser i at håndtere uheld på tur, og vi rundede dagen af med et fælles fokus på hvordan leg i kajakken kan bruges til at udvikle deltagernes kajakfærdigheder. Igen et super godt samarbejde der ledte frem til beskrivelser af flere lege, og fik deltagerne til at reflektere over hvordan legene kan bruges i instruktør-arbejdet.

Instruktørdag-Troense-2019-002.jpg

Et langt og godt program for dagen kørt færdigt, og vi samledes til en snak i den varme eftermiddagssol. En udsøgt fornøjelse, hvor snakken gik på sikkerhed, og sparring omkring de udfordringer man kan møde som turleder undervejs, blandt andet omkring hvor værdifuldt og vigtigt det er at afstemme forventninger med tur-deltagerne. 

Annie skriver:

Jeg oplevede Tue som :

  • Præcis og relevant, både i kommunikation og handling. 
  • Levende og nærværende i sin undervisning.
  • Yderst kompetent og vidende.

Jeg var især begejstret for termokande mad inspirationen, som var ny for mig.

Hvis jeg skulle ro rundt om noget stort og vildt engang, ville jeg vælge ham som turleder 😄

 

Med alt grejet pakket sammen, var programmet for selve instruktør-dagen færdig, og stærkt organiseret af Lone, flyttede vi os straks videre til tapas og hygge på Restaurant Øret. Klubbens instruktør-team er sjældent samlet som én stor flok - og denne dag var noget særligt, for her var faktisk muligheden for at udveksle erfaringer, få diskuteret spørgsmål og lære noget nyt i kajakkerne. En investering klubbens instruktør-team, er samtidig en investering i klubbens fremtid, og for mig er det en fornøjelse og en ære at kunne bidrage med en dag som denne.

Instruktørdag-Troense-2019-0017.jpg

 

Karin skriver:

Det var fedt at være sammen med kun os instruktør, hvor Tue var god til at tage styringen (ret godt), det gjorde at vi var nødt til at komme ud af vores faste rammer, hvor vi lærte noget andet om hinanden.

Super godt med de små cases, før og efter frokost.

Rigtig godt at prøve strømmen, også at han krævede at vi kom igennem, og rigtig godt med redninger i strømmen.

 Instruktørdag-Troense-2019-008.jpg