Dag 4: Turledelse i komfortzonen

Færøerne-2016-Dag4-008

Det gode ved at være på tur med en gruppe som denne, 7 deltagere og 2 turledere som er godt sammentømrede, er at vi har en ret god pejling på energiniveauet og stemningen og dermed på, hvor krævende kajakture der passer ind i programmet. Presser vi citronen for hårdt, opstår der træthed, mulige skader og murren i krogene. Laver vi for lidt, kommer rastløsheden og frustrationerne op. Turens første tre dage har været med overliggeren højt sat. Vejret har været usædvanligt stabilt, og vi har trykket speederen helt i bund. Tidligt op og sent i seng.

Eat. Sleep. Paddle. Repeat!

Færøerne-2016-Dag4-001.jpg

Færøerne-2016-Dag4-002.jpg

Det kan efterhånden mærkes: Vi trænger til at komme ned i gear, og det er en beslutning som alle i gruppen stemmer i på. Efter en formiddags-slentretur i Tórshavn og et hyggeligt smut omkring Tinganes, kørte vi til Argir syd for byen. Herfra var Lars, Helena og Peter på opgaven som turledere, på en tur rundt i Torshavn's havnebassiner og nordpå langs kysten til Hoyvik. Selv om strøm og vandforhold var 100% komfortzone for alle i gruppen, er turlederrollen stadig relevant: Tidsplaner, navigation og læsning af strømkort, samling på gruppen, og justering af dagens rute kom i spil, og de tre turledere afløste og supplerede hinanden fornemt, og viste os at turlederrollen giver beslutningskraft, og dens værdi ikke skal undervurderes.

Færøerne-2016-Dag4-005.jpg

Selv på en kort rute, i hvad der virker som ”nemt” farvand, fandt vi plads og tid til leg og tekniktræning omkring klippeskærene ved Hoyvíkshólmur. Den blide strøm trak små fine eddies, og vi kunne fokusere på teknikken til break-in og break-out. Overgangen fra strømmende til stillestående vand – lidt som at stå af og på et rullende fortov, er det lige på eddy-linjen at balancen udfordres og kæntringer forekommer. Hoyvíkshólmur var en rigtig fin mulighed for at træne og forfine break-in og break-out teknik, til timing, til balancen og følingen med kajakken kom på plads.

Færøerne-2016-Dag4-007.jpg

Det her var træning i komfortzonen når det er bedst, og det skabte netop hvad vi var efter: God stemning, og genopladning af batterierne, så vi i morgen igen er klar til igen at komme ud på eksponeret kyst og krævende vand. Når vi på denne måde deler turleder-ansvaret ud til deltagerne, er det helt bevidst i tråd med hvad Jesper og jeg som arrangører af turen har som en af vores målsætninger, nemlig at vi vil give deltagerne en stribe super fede kajakoplevelser, og samtidig indbygge elementer af læring og udvikling, både teknisk, grejmæssigt og turledermæssigt.

Færøerne-2016-Dag4-004.jpg

Planlægningen af en kort dagstur på Færøerne, starter mange af de overvejelser der ligger i at ro kajak i tidevand og langs klippekyst: Hvor kan vi komme i land? Hvor hurtig er strømmen? Hvad er ”Plan B” vi hvis strøm og vejr ikke opfører sig som forventet, eller der opstår skader undervejs? Alle detaljerne er til rådighed på skrivebordet, og de skal koges ned til nogle få centrale tidspunkter, væsentlige steder og essentielle beslutninger.

Færøerne-2016-Dag4-003.jpg

Færøerne-2016-Dag4-006.jpg

Det handler om at vide ”nok”, filtrere hvad der er relevant og mindre relevant, og kunne lægge en turplan der indeholder en vis margin til at håndtere uforudsete hændelser – og det kan sagtens trænes på en tur i komfortzonen. Dagen i dag gav os lige netop det pusterum vi havde brug for - i morgen er vi klar til at træde et trin op af stigen igen, og tage nye udfordringer op!

Færøerne-2016-Dag4-009.png

Læs flere blog-indlæg fra turen  »