Dag 3: Troldesagn og Teknikudvikling

Færøerne-2016-Dag3-0010

Tidevandskortene måtte nær-studeres til denne dags tur, hvor vi igen lagde ruten ud langs to eksponerede fremspring i kysten: Tjørnuviksstakkur, samt ”Risin og Kellingin”.

En bid af den nordlige kyst på Færøerne, med dens massive storslåethed og insisterende, pumpende tidevand særdeles tæt på.

Hvis vi var skarpe på tidsplanen, ville det være muligt at lægge en rute der snor sig forbi Tjørnuviks idylliske bygd og strand, på en samlet tur der giver os hjælp fra strømmen på de kritiske passager. Som sagt så gjort, op på den store klinge igen! 

Færøerne-2016-Dag3-009.jpg

Vi startede turen i havnen på Eiði. Fokuseret arbejde mens vi fik pakket kajakkerne op til tur – der blev ikke udvekslet mange ord, stemningen var ret fokuseret. Og vi kom ud af havnen nøjagtig på tidsplanen (faktisk fem minutter før). Her på dag tre, begynder grejet at finde deres pladser, og der kommer et bedre flow i arbejdet med at gøre klar til at komme på vandet.

Fra morgenen har vi taget dagens "tjek in", hvor alle i gruppen kort lige fortæller om de har energi, har fået sovet godt, og siger til hvis der er småskader som presser sig på. Det er en del af den nødvendige tillid til hinanden, der er brug for i en gruppe som denne, når vi skal samarbejde om at håndtere os selv og hinanden i stort vand.

Færøerne-2016-Dag3-008.jpg

Første stræk var easy going: Kurs vestpå, til Tjørnuvik og en eftermiddagspause, hvor vi sugede til os af byens atmosfære, mens vi nød udsigten over den mørke sandstrand, fik en snak med byens folk om livets gang, og brugte turen ud af bugtens nordkyst på tekniktræning: Forror og hanging draw kommer specielt godt i spil når vi ror tæt på siden af en klippekyst, og her var alletiders mulighed for at bruge en halv time på at træne noget, der senere på dagen skulle bruges i markant mere krævende forhold.

Færøerne-2016-Dag3-005.jpg

Vi fortsatte mod nord ud til Tjørnuviksstakkur, et massivt klippetårn der står som Streymoys nordligste fremspring. Adskilt fra land af en 20 meter smal slugt, men samtidig forbundet via af en svævbane der bruges til at fragte mennesker og får over på den græsklædte top. I slugten var strømmen østgående og tiltagende, ganske som forventet. Vi havde tiden på vores side, og tacklede slugten to gange. Først for at ro igennem Sigurdsgrotte, en tunnel der passerer hele vejen gennem toppen af Streymoy. Og igen, et kvarter senere, for at passere Tjørnuviksstakkurs yderside.

Færøerne-2016-Dag3-006.jpg

Strømmen gav os solid modstand og krævede effektiv roteknik og hurtige taktiske beslutninger af hele gruppen, og vi kunne være blevet her længe – men ”time is up”: Vi skulle videre for at holde dagens tidsplan. Med kursen ud i den østgående strøm, fik kajakkerne et hurtigt kryds over mod toppen af Eysturoy, hvor Risin og Kellingin tårner sig op. 81 og 68 meter høje, tårner de to forstenede islandske trolde sig op af havet, der hvor solens stråler ifølge folkesagnene ramte dem, i deres forsøg på at trække Færøerne til Island. Nu var strømmen taget godt til, og de flade klippehylder gav os mere rockhopping-terræn.

Færøerne-2016-Dag3-003.jpg

Helt tæt på klipperne, med 2 meter dønning bankende ind mod de yderste skær, nysgerrige sæler i vandet og den første mulighed i 3 timer for at stå på land og strække benene, var det den begyndende appetit på aftensmad der drev os videre. De sidste par kilometer ind mod stranden nord for Eiði passerede vi flere kæmpemæssige klippegrotter. Dette har været en fuldkommen kajakdag. Med skarpe og rigtige beslutninger. Med tidevands-planlægning der sad lige i skabet!

Færøerne-2016-Dag3-007.jpg

Det var tekniktræning der gav perfekt mening, med et hold deltagere der tager læring og teknik til sig og tør at sætte det i spil. Turens tredje dag med speederen i bund på Færøsk vand var smil fra øre til øre, og over aftensmaden ude på stranden, var der enighed om at fjerdedagen skulle tage os et gear ned i tempo, og give plads til at bearbejde de massive indtryk.

Færøerne-2016-Dag3-002.jpg

Færøerne-2016-Dag3-001.jpg

Vi var sent hjemme til "second dinner": En fantastisk gryde fiskesuppe tilberedt af holdets egne mesterkokke, og aftenen blev sen, for der skulle lige tænkes over en turplan til næste dag - og denne gang var planlægningsopgaven lagt ud til Helena, Lars og Peter, så der blev lige kigget ekstra grundigt på kort og tidevandstabeller.

Den slags giver gode drømme!

Færøerne-2016-Dag3-0011.png

Læs flere blog-indlæg fra turen  »