Førstehåndsindtryk der huskes

Ins1-Førstehåndsindtryk-002

Jeg har netop haft fornøjelsen af at afslutte endnu et hold Instruktør-1 kursister - det er en fornøjelse hver gang, at se nye instruktører udvikle sig. Men hvad er Instruktør-1 Havkajak, og hvorfor er niveauet overhovedet vigtigt? Instruktør 1 kurset er første skridt på Dansk Kano og Kajak Forbunds instruktør-uddannelse.

Forudsætningen for er minimum et IPP2 Havkajak niveau og et gyldigt førstehjælpskursus. Nogle af deltagerne havde bygget ovenpå med IPP3, enten kursus eller prøve. Men hvad er det som gør DKF Instruktør 1 niveauet interessant? Ud over at det er første skridt på vejen til de næste instruktørniveauer, sker der et afgørende skift fra færdighedernes fokus på teknik. Vi sætter nu fokus på formidling, pædagogiske tanker og sikkerheden i at håndtere en gruppe på vandet.

Selv kajakroere med sikre egenfærdigheder kan blive udfordret på at skulle lære de samme færdigeder fra sig. Der skal pludselig tænkes struktur i undervisningen, forevisningskvalitet, øvelser og lege -  imens uret tikker, og tidsplaner skal holdes. Og - som observatører får de øvrige kursister træning i at give konstruktiv feedback, og trænet deres evner i at spotte den gode instruktion. Samtidig er niveauet gearet til at give kompetencer med det samme - består man, kan man undervise IPP1 havkajak og arbejde som hjælpeinstruktør for en Instruktør-2'er - en situation der kan være særdeles attraktiv både i klubber, på skoler og hos kommercielle udbydere.  

Ins1-Førstehåndsindtryk-003.jpg

Hold det simpelt

Et tema går igen for Instruktør-1 kursets program, er at holde undervisningen simpel. Vi kommer igen og igen ind på vigtigheden af at holde tingene så simple som muligt. Instruktioner der tager afsæt i helt konkrete teknikker, og hurtigt kommer "til biddet", ind til kernen af en teknik. Derfra kan der udvides med ekstra øvelser - hvis tiden og kursisterne er til det. Det kræver mod at skære ind til benet - og tro på at den undervisning der leveres, lever op til niveauet. Er fokuspunkterne de rigtige? Er forklaringen tydelig? Hvad med forevisningen? Ofte oplever jeg at den simple instruktion også er den som virker bedst - specielt hvis den får deltagerne aktiveret - jo før des bedre. Alle detaljerne skal nok komme på - senere!  

Det første møde

Instruktør-1'ere kan blive nogle af kajakroningens vigtigste ambassadører. De skaber førstehåndsindtryk. De holder styr på sikkerheden i aktiviteten. De er med til at etablere det gode fundament af færdigheder hos begynderne. Fordi Instruktør 1'er ofte står i front på intro-kurser, prøveture, eller fungerer som hjælpeinstruktører eller som instruktør-føl sammen med mere erfarne. Opgaven med at give kommende kajakroere en tryg og kompetent førstegangs-oplevelse af kajakroning skal absolut ikke undervurderes - bliver den løst til topkarakter, er der nye kajakroere på vej ind i det danske miljø af kajak-firmaer, kajakklubber og kajakbutikker. Så byd dem velkommen på vandet - de nye Instruktør 1'er. De er klædt på til at tage fat, nu er det bare med at smøge ærmerne op og øve-øve-øve sig.

Hils på forårets Instruktør 1'ere

Ins1-Førstehåndsindtryk-001.jpg

På OnAdventure's kursus i maj var det John, Henning, Bo og Jacob som bestod. Fra Outdoor Leader linjen på Aalborg Sportshøjskole havde jeg fornøjelsen af at uddanne Teis, John, Sebastian, Ane, Nicoline og Morten. 

TILLYKKE til hele flokken af nye Instruktør 1'ere - held og lykke med undervisningen fremover!