Review: Valley Gemini Sports Play

Gemini-SP-Review-Cover

Valget af ny kajak er altid godt brændstof til overvejelser – udseende, materialer, stabilitet, manøvredygtighed, fart, lasteevne, komfort og pris. Lad mig dele historien med dig om hvordan Valley's Gemini SP kajak har fundet vej til min kajak-beholdning, og mine erfaringer med den.

Lidt historie

Jeg indrømmer det med det samme – jeg har altid haft et svagt punkt for Valley's kajakker – klassisk britiske havkajakker. Den første kajak jeg købte i 2005 var en Valley Avocet i skriggul plastik. Den blev en rigtig god makker på vandet. Sidenhen i 2009 blev Avocet'en udskiftet med en Nordkapp LV, og senere igen, suppleret med en Anas Acuta. Cirklen blev sluttet da jeg vendte tilbage i Avocet'en til en vel overstået BCU5* Sea Kayak Leader prøve.

Valley er for mig indbegrebet af ”traditionel britisk havkajak”. Specielt Nordkapp'en og dens lillesøster Nordkapp LV er klassikere, ligesom Anas Acuta'en, hvis historie rækker tilbage til Ken Taylors's Igdlorssiut-kajak.

Data for Valley Gemini SP composite

 • Længde: 450 cm
 • Bredde: 56 cm
 • Ideel roer-vægt: 45-86 kg
 • Vægt (incl. luger): 23,5 kg
 • Pris kr. 22.995,- (standard glasfiber udgaven)

Bastarden fødes

Da P&H annoncerede deres Delphin i 2010 og Aries i 2011, slog de nye toner an i en ellers ret konservativ verden af havkajak-designs: Mønsterbrydende kajakker, nærmest bastarder: Pludselig kunne havkajakker være under 4,8 meter, og med ekstremt spring, og stadig fungere fornuftigt til kortere ture. Valley fulgte efter i 2012 med annonceringen af Gemini SP (sports play) og ST (sports touring), samtidig med at de ryddede op i sortimentet: Blandt andet Aquanaut, Q-boat, og Pintail forsvandt fra produktionslinjen.

De korte havkajakker som Gemini SP, Aries og Delphin inspirerer til leg, surf og teknik – men kan på grund af et fornuftigt skrog-design og sænkekøl, lover de fart og retningsstabilitet nok og følge med til almindeligt tur-tempo op til de 5-6 km/t. På den måde er de velegnede til at udforske klippekyst, surfzoner og strømmende vand. Manøvredygtigheden inspirerer til mere leg og sjov – en væsentlig parameter for kajakinstruktører.

Ny arbejdshest i stalden

Da der gennem 2013 og 2014 begyndte at dukke Gemini SP kajakker op i Danmark var det primært plastik-udgaver, som jeg fik prøvet, men ikke rigtig blev fanget af – blandt andet fordi de første udgaver manglede dagslugen bag cockpittet, men til gengæld havde Valley's Deck Pod på fordækket. Deck Pod'en bliver flået af i store bølger – ikke smart. Ideen blev lagt på hylden, til en vinterdag i 2015. I 2015 tog Kajakgaarden i Kolding igen Valley's kajakker ind på hylderne, og så faldt snakken over en kop kaffe om der kunne laves en ”custom” glasfiber Gemini SP med lidt ændringer. Over et par uger blev tankerne mere konkrete:

 • Dagsluge bag cockpittet.
 • Ingen ”deck pod” handskerum på fordækket (den bliver alligevel rykket af i store bølger)
 • Keelstrip som forstærkning mod slid
 • Custom farver – når nu muligheden alligevel var der.

Valley Gemini SP.jpg

Leveringstid var ca. 6 uger fra bestilling, siden starten af april, har jeg testet kajakken i varierede forhold over i alt ca. 30 ture på vandet:

 • Vesterhavsbølger med og uden vind, såvel ulastet som med 15 kg oppakning
 • Beskyttet vand/fjord på både vindblæste og stille dage, med og uden oppakning
 • Rullesessions
 • Instruktion
 • Turledelse

Jeg mangler stadig rockhopping/klippekyst og hurtigt strømmende vand på tjeklisten af brugs-scenarier. Det kommer, men jeg synes grundlaget er ved at være på plads til at dele erfaringerne med dig nu.

Tur-tempo og tophastighed

Gemini SP pakker godt med oppakning på grund af det brede, voluminøse skrog. Den er glimrende kajak til kortere ture, surf, instruktion og leg i bølger. På tur cruiser den fint med 6-7 km/t, der hvor mange kajakture alligevel roes når der skal være tid til oplevelser undervejs. Begrænsningen ligger i tophastighed, og Gemini'en er meget ”tung” når man rammer omkring de 8 km/t. Forsøg på at presse tempoet yderligere over 8 km/t er nærmest omsonst; det bliver meget arbejdskrævende.

Det kan jeg godt li'

 • Når kajakken kantes, er den markant mere manøvredygtig end Nordkapp'en og en del mere end Anas Acuta'en. Det sparer masser af kræfter, både på fladt vand og i bølger.
 • Hvis der er brug for retningsstabilitet i hård vind, giver sænkekølen det der behøves. Omkring 1/3 sænkekøl giver en mærkbar effekt – og med hele sænkekølen i vandet er der ingen ”slinger” i medvind og medbølger. Forudsigeligt og tillidsvækkende.
 • Stabilitet: Kajakken er tilpas stabil til at tur-roning er afslappende – men en let V-formet er med til at gøre den ruller mere livligt end for eksempel en P&H Aries eller Delpin. Gemini'en kommer let og ubesværet fra kant til kant, men giver sig til kende med en moderat mængde sekunder stabilitet før den kæntrer.
 • Lårstøtternes pasform giver en god kontakt med kajakken. Samtidig er der mere plads i cockpittet end gængse ”low volume” kajakker – jeg har klæbet 1 cm skum under lårstøtterne og har stadig masser af plads til benene.
 • Dagslugen virker til det den skal – ikke så stor – men den er der og giver muligheden for at få fat på småting under en tur på vandet.
 • Farverne – en fornøjelse hver tur man er på vandet, specielt når solen skinner og får gelcoat'ens stjerner til at funkle. Nærmest retro på den 70'er-agtige måde. Kajakgaarden i Kolding og Valley var hjælpsomme her med at komme fra ide til virkelighed.
 • Vægten: Samlet vægt er 23,5 kg incl. luger. Specielt når kajakken skal på bilen og til og fra vandet, er det rart at kajakken ikke er tungere.

Det kan forbedres

...fordi der altid er plads til forbedring:

 • Der er plads til en forsænkning til et kompas i kajakkens forende – men dækket er fladt. Et nedsænket hul her ville være optimalt.
 • Dækket har enkelte bløde områder – specielt bagdækket ”flexer” lidt når man trykker på det. Ikke et problem i daglig brug, men kan måske føre til gelcoat-revner på lang sigt.
 • Efter flere runder i surfen med masser af pres på kajakkens bund, begynder den fabriksmonterede keelstrips kanter at have nogle mikroskopiske ”slip” fra kajakkens bund. Den sidder dog på ingen måde løs, og dens slidbeskyttende funktion er stadig intakt. Men det er et hint om at geometrien og materialerne ikke arbejder 100% sammen når bunden udsættes for store belastninger.
 • Lændestøtten i Valley's nye sæde, har en uheldig tendens til at folde sammen ved entring af kajakken, specielt når der laves rednigner. Den kan udskiftes med en mere stiv ”back band” løsning på sigt.

For kajakroere som vil nøjes med én og kun én kajak, er Gemini SP ikke det oplagte valg - specielt på grund af begrænsningen i hastighed. Men er du allerede udstyret med længere havkajakker, er Gemini SP en gennemtænkt, tillidsvækkende og sjov kajak til din "flåde". Den får dig til at smile når du oplever manøvreegenskaberne!