7 tips til bedre styreteknik

Kant-Bagror-Hånd

Det meste af tiden ror jeg lige ud på tur , så hvorfor bruge tid på at træne sving og styring af min kajak?

Sammenligner vi kajakturen med at cykle på en ujævn vej, og tænker på hvordan vinden og bølgerne påvirker kajakken, gør det at vi ror fremad, men samtidig hele tiden skal styre lidt.

Hvis du kan lave rettelserne effektivt, ved at arbejde sammen med kajak og omgivelser, sparer du kræfter. Samtidig er sjovt og udviklende at finde ud af hvad din kajak egentlig kan når du få den væk fra at ligge fladt på vandet.

Her kommer 7 tips til at få bedre kantkontrol og mere effektive styretag i kajakken.

  1. Kig i den retning hvor du gerne vil styre - det hjælper kroppen til at rotere rigtigt, og gør det samtidig lettere at holde balancen når du har en horisont at kigge på.
  2. Indled dine styretag (for- og bagror) med at læge kajakken på kant og lave et fejetag, inden du sætter pagajen i vandet for at lave rortaget.
  3. Brug forror når du vil styre forenden af kajakken op mod vinden - bagror når du skal styre væk fra vinden. Så udnytter du vindens effekt til at styre kajakken.
  4. Læg kajakken på kant ved at flytte vægten over på den ene balle, strække det "lave" ben, og fintrim samtidig kanten med det modsatte lår på lårstøtten. Den kombination giver optimal stabilitet og kontrol.
  5. De fleste havkajakker med ror på, kan sagtens styres uden ror - så har du en kajak med ror, prøv at tage roret op og brug styretag og kantning i stedet.
  6. Få en dynamisk siddestilling: læn dig fremover eller bagud for at trimme kajakken når den skal styres - eksperimentér med hvordan din kropsholdning påvirker svinget - svinger du f.eks. hurtigere med et forror, hvis du læner dig frem i stedet for at sidde ret op eller bagud lænet.
  7. Når du fornemmer at balancen og bevægelsen er på plads, så gentag med lukkede øjne - det udfordrer balancen og skærper de andre sanser, så du bedre kan fornemme hvad der foregår.

Jeg håber du kan tage et par af ideerne (eller alle 7) med på vandet når du igen skal ud i kajakken.