Klubtræning: Udfordrende landinger og starter

Der er store sten og halvanden meter høje havnemoler. Området virker ikke særligt nemt at komme i land på - men alligevel er der en flok havkajakroere som prøver kræfter med det. De opsøger ligefrem udfordringen og ser om de kan klare den. Men hvorfor ikke bare bruge den nærmeste strand? Eller flydebroen i havnen?

Hvorfor er det sjovt at gøre det svært, frem for let?

For det første, fordi det er sjovt. Deltagerne oplever smilet det giver at hoppe i vandet, og mærke at tørdragten holder kroppen varm. Og de deler glæden ved godt samarbejde, når alle i gruppen hjælper hinanden.

Men graver vi lidt dybere, så handler det om andet end bare-for-sjov. Der er selvfølgelig en pointe: Det handler også om udfordring og udvikling. For de vanskelige landinger er en god udfordring for teams og individuelle havkajakroere, og så opbygger de selvtillid der kan bruges på tur: I Danmark er vi ofte velsignet med venlige sandstrande, men sådan er det ikke altid: Langs klippekyster eller ved en strand med store surfbølger, er landing og start med havkajakker en helt reel udfordring. Og når vi møder den, så hjælper det virkelig meget at have øvet løsningerne på vanskelige landinger og starter hjemmefra.

I Rungsted Kajakklub øver medlemmerne sig i at blive dygtigere, mere alsidige kajakroere. Og en del af træningen er at lære løsninger til at gå i land med sin kajak et sted hvor det er besværligt. Klubbens instruktører og medlemmer kørt en tema-dag som indledes med at deltagerne først ser Kajakenergi's tema-video "Vanskelige landinger og starter", og derefter bruger går ud og øver sig i små grupper på de løsninger der er relevante for dem.

Birgit som var med i arrangør-teamet fortæller:

Kort tid efter at have fortalt om vores idé fik jeg grønt lys fra Tue der driver Kajakenergi, til at vise videoen om Vanskelige Landinger og Starter på en teoriaften - og nogle dage senere mødtes vi igen for at øve os i praksis.
Medlemmerne syntes, det var rigtig sjovt at få pudset teknikken af. Vi var 10 deltagere delt i 2 hold, og det blev til en god omgang leg for alle deltagere. Nogle af os have øvet svære landinger meget, fordi vi for nylig har været i et  IPP4-forløb. For andre var det mere rustent og skulle genopfriskes. Vandtemperaturen var 5℃, men lå trods af det, var der ingen klager over at det var for koldt. Jeg var selv overrasket over, hvor fint det gik med at holde varmen. Det hjalp, at vi til de mest våde ting kunne være i læ for vinden.

Her er nogle af de ting vi lærte på dagen:

  • At hoppe i med træktov fæstet til kajakken gav udfordringer: Folk blev viklet ind i det og havde et mas med at komme fri.
  • Cowboyredning er smart at bruge på fladt vand i havnen.
  • Det er bedst at hoppe i med sin pagaj, så den kan bruges til at svømme med.
  • Vi skiftedes til at være først og demonstrere for de andre, så alle var aktive.
  • Det fungerede rigtig godt med at have set din video på en teoriaften nogle dage forinden.


En stor tak til deltagerne for at dele videoklip og billeder fra dagen!

Er du også interesseret i at at udvikle og udfordre dig i din selv - enten for dig selv personligt eller i et klub-fællesskab du er med i? Så se her hvordan du får adgang til danmarks mest omfattende medlemsside med kajakviden på video:

Bliv medlem i Kajakenergi