Dag 10: Hænder og fødder i topform

Nørrejyske Ø Rundt 2018-108

Klip fra kajakroerens dagbog: Den 12. september 2018, fra min tur Nørrejyske Ø rundt.

Mandag, turens 10. dag, lykkedes det at nå Limfjorden. Fra en start lidt syd for Sæby, blev det til 50 kilometer.

De første 10 km til Stensnæs Rev der strækker sig et godt stykke ud i Kattegat, var rimelig uproblematiske, og klart dagens “dessert”. Så blev det ellers tid til hovedret: Stensnæs Rev krævede en 3 kilometer detour væk fra kysten og bam! Så ramte vinden lige ind i ansigtet resten af turen til Hals og Limfjorden.

Alle havne blev udnyttet til pauser - for at skifte tøj, tørre tøj, og spise. Der blev bare kørt noget energi afsted, men fremad gik det da.

Med et skarpt sving til højre, forlod jeg Kattegat og kiggede ind i Limfjorden og ruten til turens afslutning: Aggersund-broen ved Løgstør.

 

Jeg havde egentlig håbet at være tidligere fremme ved Hals, og få lidt af medstrømmen ind i fjorden - men fordi tempoet i modvinden resten af dagen havde været så lavt, havde jeg sat de 3 timer i tidsplanen til. Så i stedet for medstrøm, kunne jeg ro de 5 kilometer til Mou havn, på stillestående vand. Det var stadig dagens hurtigste kilometertider der blev sat der, efter 45 km.

I Mou fik jeg lynhurtigt lavet lejr, og brugt hånd-tørreren på havnens toilet, til at tørre tørdragt og indertøj (overraskende effektivt). Klar til en mega-tidlig start, for at se om tidevandet vil lege med, satte jeg vækkeuret til kl. 03 og lukkede øjnene til 4 timers søvn. Det er jo ikke ren ferie det her :-)

 

Så til dagens TIP: Hænder og Fødder!

Er du en af dem der får vabler i hænderne af at ro kajak? Nej? Så prøv at ro dobbelt så langt som du normalt gør, og bliv ved nogle dage i træk :-)

På en lang kajaktur er hænder og fødder noget af det mest udsatte, og selv små skrammer og sår heles virkelig dårligt når de konstant er udsat for saltvand (som er alt andet end sterilt). 

 

Sårene kan komme fra ting som:

  • Vabler fra at holde på pagajen
  • Slidmærker fra sko, specielt hvis der er sand i dem
  • Småskrammer fra at håndtere grej og arbejde i lejren
  • Sår på hænderne fra starter/landinger

Et sår på en hånd eller fod som ikke vil  bliver hurtigt til en showstopper for en tur - derfor er det vigtigt at tænke både i forebyggelse og behandling.

Forebyggelse er i princippet enkel: Lad være med at få skrammer (!) men det er nemmere sagt end gjort. Et rimelig løst greb på pagajen, samt at bruge handsker ved starter og landinger, kan være en del af løsningen. 

Støvler og sko der ikke gnaver, og som du gør en indsats for at holde rene for sand, er også med til at hjælpe på problemet for dine fødder.

 

Men hvad så når skaden er sket? 

Mit tip er at pakke en fed fugtigheds-creme med på tur, og give dig selv den lejr-wellness det er at smøre hænderne (og fødder hvis de har været våde), det mest praktiske er at få det klaret det hver aften til sengetid. 

Det er en lille ting, men velfungerende hænder og fødder er et must på lang-ture.

Det var alt for turens tiende dag - i morgen (dag 11), kan du læse om om oplevelsen af at ro til Aalborg med en start i nattemørke, og om hvordan jeg kommer et stort stykke nærmere Aggersund, målet for turens afslutning.

« Dag 9  Dag 11+12 »