Dag 4: Underlig morgenmad og en tidlig start

Klip fra kajakroerens dagbog: Den 6. september 2018, fra min tur Nørrejyske Ø rundt. 

Turens dag 4 starter med Morgenmad klokken 03:30 — rester fra termokanden i går. Men stadig varmt, så kørte tomatsovs + bønner da bare lige ned, sammen med en kop kaffe. Det betød også at mad-termokanden nu kunne fyldes igen, med rigtig morgenmad - havregryn, kogende vand, og min lille “tur-ting”, en skive frisk ingefær der giver havregrøden et krydret touch.

Jeg bliver endnu mere alt-ædende end normalt, når jeg er på en tur som denne.


Efter at være pakket sammen, smed jeg alligevel neoprenhue på, just in case...vesterhavsbrænding kan godt dele klø ud, og mørket gør det svært at læse bølgerne.

47259A41-CB41-4392-A1BF-F264CC22BDAD.jpeg

0,4 meter dønning, med 13 sekunder periode, så kommer der en serie rigtig store bølger med nogle minutters mellemrum). Min rimelig vellykkede seal-launch (start fra stranden med lukket spraydeck), blev perfekt timet præcis med en af de store bølger, så jeg fik startet turen med at være 100% gennemskyllet af Vesterhavet. Kapow. Så er dagen godt i gang!

Der ud af gik det, Klitmøller i daggry og Hanstholm blev rundet ved 8-tiden, til lyden af gravemaskiner og dumpere, der kørte sten i vandet til den nye havne udvidelse. Det bliver forresten spændende at se hvilke surf-spots der henholdsvis lukker og opstår, som konsekvens af de nye havnemoler.

Jeg fandt ikke den håbede medstrøm, men i det mindste var der ingen modstrøm. Bedre end ingenting!


Første pause på land ved Vigsø, hvor havregrøden i termokanden blev spist, og indertøjet i tørdragten fik lidt tørre-tid imellem regnbygerne. Og her var det at jeg åbnede turens anden overraskelse fra Peter - morgenmads-dessert i form af muffin + rittersport.

Videre mod Bulbjerg, med 2 x 10 km etaper, hvor pausen midtvejs var lang og solrig, og gav en chance for at tørre en masse grej og komme fra tørdragten til det lette ro-tøj.

Efter i alt 57 gode kilometer, landede jeg ved Thorup Strand, hvor arbejdsopgaverne her til aften har været at følge op på Tranum Skydeterræns aktiviteter - vagthavende der var selv kajakroer, og super forstående og hjælpsom. Der er GO fra 15:30 og frem, så det passer okay med den videre plan.


Så til dagens teknik-nørderi:

Nu har snakken i denne mail gået meget på store bølger, så lad mig lige slå en krølle på den, med et læser spørgsmål fra Thomas (tak for spørgsmålet Thomas)

“Hvorfor tørdragt — er det ikke alt for varmt?”.

Jo - noget af tiden!

I varmt september-vejr, er tørdragten klart for varm — temperaturer over 15 grader og bare let skyet eller sol på, så koger man over. Det kan selvfølgelig rulles væk, men bliver anstrengende på en hel dagstur.

Derfor kører jeg over i shorts og t-shirt på de varme dage, med storm cag overtræksjakken som vindbeskyttelse hvis der er brug for det.

Men — på de kolde morgener, og på de grå, blæsende regnvejrsdage, der er tørdragten for mig en sikker vinder, også i september. Det sparer kræfter, ikke at være kold, så på denne tur er min strategi et af disse to valg:

  1. Kan jeg holde varmen i shorts og t-shirt + vindbeskyttelse så bruger jeg det.
  2. Fryser jeg bare en smule i dagens vejr, så er det på med tørdragten.

Jeg er i øvrigt rigtig glad for bevægelsesfriheden det giver at ro i let tøj - jeg får en mærkbart bedre bevægelighed og dermed bliver ting som kropsrotation i fremadroningen væsentligt nemmere, uden det ekstra lag som tørdragten tilføjer.


Så det korte svar må være: Jo tørdragten er nogle gange for varm - derfor shorts og t-shirt, men jeg ville ikke undvære den store fordel den giver, i at jeg kan holde varmen uanset hvad vejret gør.


Jeg glæder mig til at fortælle mere om turen nordpå fra Thorup Strand mod Hirtshals, på turens dag 5 - ind til da, skal du lige høre lidt af dagens soundtrack fra min tur: Jonah Blacksmith - “Song to the sea” — den er SPOT on til tur-stemningen her lige nu.

« Dag 3   Dag 5 »