Vestmannabjørgini

Faroerne 2019 - Dag 5 - 012

Foran os er en kajakdag i stort vand langs stejle klippekyster. En dag, hvor holdets samarbejde kommer i spil, og vi bytter kajakker for at arbejde med tempo og stabilitet.

Her på turens femte dag er rutinerne omkring madpakker, tørring af tørdragter og planlægning af dagens etape, ved rigtig at indfinde sig. Rytmen begynder at være der. Igen - en af de dage hvor vi tager ud, vender med tidevandet, og hjem igen til startstedet. For to dage siden overvejede vi turen, men der ville tidevandet kræve at vi stod op virkelig tidligt.

Nu har strømskiftet rykket sig lidt over en time fremad (forskydningen er ca. 30-40 minutter per dag) og timingen var langt bedre. Afsted i god ro og orden, med fyldte maver fra morgenbuffeten på Skulahemið hvor vi er indkvarteret.

Trætte muskler gør at vi aftaler at bytte kajakker i dag. Vores flåde består af et par hurtige Valley Nordkapp'er, nogle mellem-hurtige North Shore Atlantic, og en Valley Gemini og P&H Delphin. De to sidste, er lidt hårdere at ro i hurtigt tempo. Vi rykker rundt, så et par deltagere der mærker trætte arme her på 5. dagen, kommer i Nordkapp'erne og derfor får det nemmere på distancen, som bliver omkring de 30 kilometer i dag.

På vandet går det først i roligt tempo ud af havnen i Vestmanna, men snart bliver vi skudt afsted den rigtige vej i hurtig strøm, nordpå ud mod vores mål, fuglefjeldene ved Vestmannabjørgini. Vi holder pause og danner flåde, imens vi driver mellem 8 og 10 km/t den rigtige vej. Alle følges fint ad, og kajak-byttet udligner tempoet i gruppen.

Og så alligevel...

Ved det første skarpe hjørne på den åbne kyst er der bølger pga. den hurtige strøm. De fleste deltagere rider igennem dem, men jeg bliver sammen med en enkelt på holdet der er udfordret på balancen. "Nordkapp Førti" kajakken giver ekstra arbejde fordi den ikke har så høj sekundær stabilitet. Effekten er der lige med det samme: Tempoet falder drastisk, hos den ramte roer. Jeg bliver hængende lige tæt på, og støtter med opmuntrende råb og opmærksomhed. De tre andre er opmærksomme og reagerer godt: En kommer tættere på og er klar til at støtte, de to andre ror tættere på kysten og ud af bølgerne. Vi kan se hinanden, og snakke sammen på VHF radioerne. Dejligt når teamet bare arbejder sammen sådan!

Lidt efter puster vi ud, da vandet bliver fladt igen, og jeg trækker gruppen ind tættere på klipperne for at vinde lidt hastighed - en svag modstrøm er begyndt at opbygge sig, som forventet. Jeg har noteret mig at kajak-bytteriet lige skal have lidt mere opmærksomhed, så vi får alle i land på en flad klippeafsats, spiser, og bytter et par kajakker rundt så stabiliteten og balancen passer bedre til resten af dagens tur.

 

De næste timer går vi på opdagelse rundt om klippetårne og ind i huler, i det mest magiske landskab vi kunne ønske os. Vi er oppe på en normalt ret utilgængelig strand i bunde af en kløft, hvor vi nyder storheden og stilheden i en god pause. Vandet er stille, ingen nævneværdige dønninger, skyet og lidt regn, men så godt at vi kan holde energien oppe. Timerne flyver. Jeg ved at strømmen bygger op til vores hjemtur, og da vi er mætte af at gå på opdagelse, sætter vi kursen hjemad.

Transportbåndet kører

Tempoet stiger markant da vi bliver suget ind i Vestmannasund og sparket igennem en zone af oprørt vand der strømmer rundt om et skarpt hjørne på kysten. Men på grund af den kajak-ombytning vi fik lavet tidligere på turen, er stabiliteten på plads, og alle klarer skærene godt. Efter en halv time på transportbåndet, har vi flyttet os det der normalt vil tage os over en time at ro. Det handler om timing!

Jeg kalder til samling, vi får en slurk vand og lidt energi, og en fra gruppen udpeges til fortrop, med ansvar for at sætte kursen ind mod Vestmanna og havnen igen. Vi er skarpe i de 15-20 minutter der går ind til vi er fri af strømmen - og derefter, helt uden kommando, ror folk igen ud i små grupper. Snakken går - om livet og dagens oplevelser. Som turleder er det virkelig en fornøjelse at opleve hvordan vi arbejder sammen som hold.

Alle er sultne til aftensmad da vi kommer i land, og vi bliver hurtigt enige om at vi godt kan undvære restauranternes luksus, i bytte for solid aftensmad nu. Michael tryller et par poser gryderet frem der bare skal have kogende vand. Jeg smutter i det nærliggende supermarked og køber frisk pasta, salat og drikkevarer, og snart sidder vi samlet omkring et hyggeligt aftensmåltid. Med mætte hoveder og maver, starter køreturen op over fjeldene, tilbage til Tórshavn efter en storslået kajakdag.

 

Dagens tre vigtigste kajakfærdigheder

  1. Opmærksomhed på gruppen: Det her er stort vand, og vi så værdien af hele tiden at være opmærksomme på hinandens tilstand. Der hvor bølgerne bygger op, formår vi at holde gruppen på ret kurs med synlig afstand og aktiv kommunikation. Det giver tryghed, også selv om bølgerne rejser sig.
  2. Dynamisk planlægning: Vi tog mange beslutninger på turen idag, om vendepunkter, pausesteder og bytte af kajakker. Viljen til at gribe mulighederne når de er der, og få spist, drukket og justeret grejet, gør dagen til en god oplevelse.
  3. Klippelandinger: Uden dem, bliver der absolut ingen pauser på land en dag som denne. Så landgang, kræver at hele gruppen kan arbejde sammen og håndtere landing og start fra klipper.

Læs flere blog-indlæg fra turen »